Po prostu weź to, czego dziś potrzebujesz

Pierwsze spotkanie Stowarzyszenia, wówczas jeszcze nieformalne, odbyło się na początku listopada 2013. Byłyśmy pierwszą organizacją w Piasecznie skupiającą aktywnie mieszkanki działające na rzecz lokalnej społeczności.

W tamtym czasie głównym celem organizacji było szeroko pojęte wsparcie kobiet:
– od przyjaznych rozmów w gronie kobiet z podobnymi problemami i bezpłatnych spotkań z psychologiem,
– przez wsparcie start-upów otwieranych przez kobiety lub realizacji ich pomysłów w formie oddania do dyspozycji takiej kobiety naszych zasobów i zróżnicowanych kompetencji członkiń stowarzyszenia,
– po wspieranie lokalnych biznesów kobiet poprzez organizację networkingu, profesjonalnych szkoleń, kameralnych warsztatów i konferencji.

Zależało nam na tym, aby z pasywnej biorczyni stała się aktywną liderą.

W okresie 2013-2016 zorganizowałyśmy:

– około 150 warsztatów i szkoleń dla kobiet
– 3 znaczące konferencje po kilkaset uczestniczek
– co najważniejsze przyczyniłyśmy się do powstania co najmniej kilkudziesięciu lokalnych przyjaźni, które trwają do dziś

Z czasem, obserwując rosnącą aktywność kobiet i ich chęć do tworzenia relacji z innymi mieszkankami oraz zdając sobie sprawę z tego, że Piaseczno jest w przeważającej mierze miastem napływowym, uznałyśmy, że warto… wyciągnąć rodziny z domu i dać im przestrzeń również na spędzanie wolnego czasu w Piasecznie oraz poznawanie go w terenie.

Dostrzegłyśmy również braki w Piasecznie w zakresie oferty dla ambitnej młodzieży pragnącej rozwijać swoje pasje i umiejętności zawodowe.

W tym czasie 2015/2016-2018 dodatkowo zorganizowałyśmy:

– 6 masowych eventów na zlecenie Urzędu Miasta i Gminy Piaseczno
– 6 kursów rozwojowych dla Młodzieży pozwalających młodym uczestnikom zajęć wczuć się w zawód, który chcieliby wykonywać w przyszłości.

Przez ostatnie lata uznałyśmy, że największą potrzebą lokalnie, w Piasecznie, jest zaniedbywanie czasu razem w rodzinie, które przekłada się nie tylko na problemy dzieci i młodzieży, ale również nieszczęście kobiet. Postanowiłyśmy więc jeszcze mocniej skupić się na wyciągnięciu rodzin z domów i zaczęłyśmy organizować terenowe gry edukacyjne, z wciągającymi scenariuszami, tak dla dzieci jak i rodziców.

Rodziny wyszły z domu, odłożyły telefony i ciekawie spędziły ze sobą dwie godziny. Nie miałyśmy wątpliwości, że to czas, aby wyznaczyć nowy kierunek działań. Aktualnie piszemy dedykowane interaktywne gry terenowe i organizujemy je w przestrzeniach miejskich, domowych i komercyjnych.

Tworzymy przestrzeń dla rodzin, aby w ciekawy sposób spędzali czas, a przy okazji zabawy, zdobywali nowe wspólne doświadczenia.

Teraz w erze Covid nasze edukacyjne gry terenowe, okazały się doskonałym sposobem na spędzeni wolnego czasu rodzinnie w sposób pożyteczny i bezpieczny. To jedyny nietransmisyjny sposób spędzenia wolnego czasu razem aktualnie (różne rodziny nie mają ze sobą kontaktu).

Jesteśmy dumne, że możemy przywrócić trochę normalności do wirtualnego świata Covid.